Stekt ris med kyckling, ananas och cashewnötter

Stekt ris med kyckling, ananas och cashewnötter

Stekt ris är en klassisk rätt i flera asiatiska länder. Det finns nog lika många recept på stekt ris som det finns kockar. Stekt ris är en perfekt snabbrätt att göra av riset som blev över från dagen innan. Denna variant med kyckling, ananas och cashewnötter åt jag i södra Thailand och den serverades i en halv urgröpt ananas. Självklart kan du använda ananas på burk i stället om du vill.
4-6 portioner

Du behöver:
4 portioner kokt ris
1 grillad kyckling
15 cm purjolök
3-4 vitlöksklyftor
1 färsk röd eller grön chili
1 liten morot
2-3 msk olja
1 ägg
3 dl ananasbitar
3 msk russin
1 dl naturella cashewnötter
bladkoriander till garnering

Till såsen:
2 msk. ananasjuice
3 msk fisksås
1 tsk. socker
½ tsk gurkmeja
2 tsk malda korianderfrö
2 tsk spiskumminfrön

 

Gör så här: 

Koka riset. Dela ananasen på mitten och gröp försiktigt ur fruktköttet. Dela den grillade kycklingen i små bitar.

Blanda ingredienserna till såsen. Rör tills sockret löst sig. Ställ åt sidan. Använder du färsk ananas, pressar du ut en del av juicen från fruktköttet.

Hetta upp olja i en stor stekpanna. Tillsätt sedan lök, pressad vitlök, chili, hel spiskummin och mald koriander samt riven morot. Fräs i en minut.

Tillsätt kyckling och stek ytterligare någon minut tills kycklingen blivit varm.

Knäck i ägget över kyckling och grönsaksröran och rör runt tills ägget stelnat och ägget blandat sig.

Tillsätt såsen, russin och cashewnötter. Blanda.

Blanda försiktigt ner det kokta riset. Blanda alltsammans försiktigt. Smaka av. Tillsätt mer fisksås om du önskar en saltare smak. Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare rätt.

Tillsätt hackad färsk koriander direkt innan servering. Servera gärna i en urgröpt halv ananas.