Snabblektion i hur du äter med fingrarna

Snabblektion i hur du äter med fingrarna

I södra Indien och Sri Lanka äter man främst ”Rice and curry” d.v.s. ris och ett antal smakrika grytor, ”currys”. En måltid består ofta av 2-5 olika currys varav de flesta är vegetariska. Önskar man kött, fisk eller kyckling brukar endast en av de olika grytorna vara animalisk, resten är vegetariskt. Man kan även få olika typer av chutney och sambal till maten. Måltiden äts med fingrarna, eller rättare sagt med högra handens fingrar.

Riset är som regel den främsta komponenten i måltiden och du börjar med att lägga upp en stor portion ris på tallriken. Sedan lägger du en till två skedar av respektive curry bredvid riset. Du bör inte blanda ihop alltsammans, utan tallriken ska se trevlig ut.

När högra handen är tvättad, tar du lite av respektive curry och blanda ihop dem med en del av riset, så att det blir en mindre boll. Det är enklast att få ihop ris och curry om du mosar sönder delar av curryn och trycker ihop den med riset. Det är bra att ha en liten del av tallriken som ”arbetsplats” så att det inte blir så rörigt på tallriken.

När du format ris och curry till en liten boll tar du upp den med fingertopparna (inte hela handen). För fingertopparna mot munnen och skjut in matbollen i munnen med hjälp av tummen. Du ska alltså inte stoppa in fingrarna i munnen. Sedan fortsätter du så här tills måltiden är slut. Tar lite av varje curry blandar ihop det med riset på tallrikens arbetsplast osv…

Tänk på att inte göra grytorna för såsiga. För mycket sås gör det svårt att blanda ihop dem med riset och riset faller lätt isär. Att ha någon curry med bitar av potatis eller kokt ägg är heller inte så dumt, eftersom dessa ingredienser är lätta att mosa ihop med riset.

Att äta med fingrarna kan upplevas lite kladdigt till en början, innan man lärt sig själva tekniken. Det brukar gå lättast om man gör mindre bollar till en början. I Indien och Sri Lanka används främst en typ av basmatiris men vill du kan du använda jasminris, eftersom det är lite klibbigare och kan vara lättare att forma till bollar. Det finns även ett antal indiska och lankesiska bröd som äts till maten. Dessa är mycket goda som tillbehör, men kan också vara till hjälp för att får upp det sista på tallriken.

Efter avslutad måltid, om man är på restaurang, tvättar man handen i den lilla skål med vatten som brukar står på bordet. Torkar av sig, de gör man sedan på en bit tidningspapper som brukar ligga på bordet i en prydlig hög eller på servetter om det finns.

Lycka till!

 Av:  Helén Sahlstrand,  Leg.dietist, författare och fotograf