Smak av Grekland

 

Smak av Grekland och hjälp mot hängande bröst

Bild krönika 5, Örtkryddor - 72dpi

Trots att det är länge sedan, är minnet väldigt tydligt… de smala, slingrande stigarna, värmen och doften av timjan, lavendel och rosmarin… Örterna som växte vilt på bergssluttningarna i Grekland var troligtvis de som väckte mitt stora intresse för kryddväxter. Nu, snart 20 år senare växer det mynta, salvia, dill och timjan i min trädgård. Basilikan, persiljan och kryddtagetesen, som jag sådde tidigare i vår, växer så det knakar på min fönsterbräda.

Örter och olika växter har använts i alla tider – både för dess goda smak, men också i medicinskt syfte. De första tecknen på att människor smaksatte mat med kryddor har spårats 6000 år bakåt i tiden. När pyramiderna i Egypten byggdes, fick slavarna bland annat vitlök och lök för att de skulle arbeta hårdare.

En tid innan morfinet uppfanns använde man växten stormhatt som smärtlindring. Men stormhatt är oerhört giftigt och har också använts till giftpilar, så troligtvis fick en del sätta livet till innan man lärde sig att dosera rätt. Det sägs att växten vinruta tidigare åts av munkar och nunnor för att minska dragningen till det motsatta könet. Idag vet man att vinruta i större mängder är giftigt och kan ge njurskador. Daggkåpa, som växer i var och varannan gräsmatta, troddes förr kunna göra hängbröst fasta igen. Troligtvis fungerade det dåligt eftersom det fortfarande växer daggkåpa vilt.

Örtkryddor i maten kan förhöja den enklaste maträtt. Vi behöver bli bättre på att använda örter och andra färska kryddor, inte bara salt och peppar. Använd till exempel timjan i sallad, till fisk eller grillsås eller mixa egen pesto av basilika eller dill. Iste på mynta eller citronmeliss är svalkande och gott en varm sommardag. Blandar du ner finhackad mynta i vaniljglassen får den en mild mintsmak, perfekt till färska bär!

 Jag tror att alla som odlar sina egna örter, i trädgården eller på balkongen, håller med mig om att det är en sann glädje att gå ut och skörda de färska fina bladen och sedan använda dem i matlagningen. Och till er som ännu inte provat att odla egna örter – gör det i sommar! Det är inte svårt! Varför inte göra en stor medelhavsinspirerad kruka med örter i trädgården eller odla egen chili på fönsterblecket. Daggkåpa har du troligtvis i gräsmattan och det kan ju trots allt vara värt att prova, trots allt…

Av: Helén Sahlstrand   Leg.dietist, författare och fotograf