Skafferistädning, danssteg eller Bara bra mat?

Skafferistädning, danssteg eller Bara bra mat?

Har du någon gång köpt hem en krydda eller annan ingrediens till ett recept du ska prova, som sedan bara blir stående i skåpet, för att du inte vet vad du ska använda den till mer? Det har jag, många gånger!

Att experimentera i köket, prova nya rätter och kombinationer är något jag gärna gör. Så det händer rätt ofta att jag köper hem nya lite udda ingredienser, som jag i slutändan bara får kasta. Detta blev återigen uppenbart när jag i veckan storstädade skafferiet. Där fanns en uppsjö av burkar med gamla kryddor, udda mjölsorter och förpackningar som gått ut för länge sen…Bara bra mat, Helen och Helena web

Samtidigt som jag brinner för att prova nya saker så störs jag av att recept och matlagning ofta innehåller så många onödiga ingredienser och besvärliga moment. Jag tycker mat ska vara god och vällagad, men vill att matlagning ska vara enkelt, framförallt till vardags. Något jag under mina år som dietist förstått, att jag inte är ensam om att tycka.

Som dietist träffar jag många som trots god vilja tycker det är svårt att veta vad man ska laga till middag och få det att flyta. Vardagsstressen och alla måsten gör det svårt att hinna med någon nämnvärd matlagning. Jag får många gånger frågan, om jag inte har några recept på bra mat.

Det sägs att det kommer ut en ny kokbok nästan varje dag, men de flesta har komplicerade recept, är skrivna av kändisar eller så handlar de om desserter eller om någon modediet. Visst kan det vara roligt att bläddra i kokböcker som dansläraren Tony Irving, Hollywoodfrun Maria Montazami och andra tv-kändisar gjort, men är det någon som lagar den maten?

Tanken på att skriva en kokbok fick jag och min kollega Helena för flera år sedan. Inte för att vi på något sätt är kända, utan för att vi helt enkelt saknade en genomtänkt kokbok. En kokbok med enkel, god och nyttig mat. Mat utan konstigheter, onödiga ingredienser eller nya dieter. Nu är vår bok äntligen klar! Den heter ”Bara bra mat!”, för det är just vad den innehåller.

Vi lär inte ut några danssteg som Tony Irving gör i sin kokbok, eller ger inredningstips som Maria Montazami, men förhoppningsvis ska vår kokbok ge många trevliga stunder i köket och goda hälsosamma middagar, utan att skafferiet ska fyllas med produkter som du sedan bara måste slänga.

Text: Helén Sahlstrand  Leg.dietist, författare och fotograf

Foto: Åsa G Torell (www.gtfoto.se)

Läs mer om boken Bara bra mat!www.hsforlag.se