Kryddade krönikor

Kryddade krönikor om kryddade resor och mat

Solen har just gått ner bakom kokospalmernas toppar. Det är nyårsafton och jag sitter på en balkong i norra Kerala i Indien. Ikväll blir det indisk nyårsmiddag, som givetvis äts med fingrarna, för det är så man gör här. Det kan upplevas som konstigt, men jag gillar det verkligen!

Resor, upplevelser, mat och möten med andra kulturer har länge varit mina största intressen. Mat har jag älskat sedan jag var liten. När jag började resa i tidiga tonåren växte intresset för mat från olika kulturer. Många trodde att jag skulle bli kock, men jag utbildade mig till dietist, trots att jag älskar kakor och efterrätter.

Jag är uppvuxen i Bredbyn men har bott på flera platser, såväl i Sverige som i andra länder. För drygt två år sedan återvände jag till Västernorrland och jobbar nu som dietist i Sollefteå. Men reseintresset finns alltid där och jag reser så ofta jag har möjlighet. Jag reser framförallt bortom de stora turiststråken och jag reser för att uppleva och för att lära mig mer om andra kulturer.

I december 2013 förverkligade jag en dröm jag länge haft. Jag gav ut min första bok ”Kryddade resor – Sydostasien”, en bok där spännande reseupplevelser blandas med fakta, vackra bilder och recept från ett flertal av mina resor i Sydostasien. Konceptet ”Kryddade resor” handlar lika mycket om mat och kryddor, som att våga krydda sin tillvaro och sina resor.

Under 2014 kommer jag att skriva krönikor här i Sollefteåbladet. Mina krönikor kommer att handla om resor, upplevelser och mat. Du kommer bland annat att få följa med till Indien, Sri Lanka, Sydostasien och Ghana. Jag hoppas kunna inspirera, väcka tankar och ge nya perspektiv.

Nu åter till nyårsafton, en högtid som kan firas på många olika sätt. Det thailändska nyåret firas bland annat med att man kastar kallt vatten på varandra. Här i Indien har jag just ätit en mycket stark åttarätters nyårsmiddag med fingrarna, och i fem timmar lyssnat på indisk discomusik på så hög volym att det inte gick att prata samt skålat in det nya året med avslagen, ljummen Sprite. Det var inte riktigt så här jag hade tänkt mig min nyårsafton men när man reser på det sätt jag gör, får man räkna med ett och annat bakslag ibland. Det positiva brukar dock alltid dominera och nytt år blev det ju i alla fall.

 

Helén Sahlstrand Leg.dietist, författare och fotograf

www.kryddaderesor.se

helen@helsa.se