Krydda din resan

Krydda din resa – det behöver inte vara svårt!

Att ”krydda sin resa” och på så sätt uppleva lite mer, behöver inte vara svårt och inte heller kosta mer. En bra början är att under en promenad, mitt på ljusa dagen, vika av in på en lite mindre gata, bort från affärerna, restaurangerna och hotellen. Det är i regel där, på de mindre gatorna, som lokalbefolkningen bor och där kommer du få uppleva ett annat liv än på turiststråken och vid hotellområdet. Inta intrycken, ljuden och dofterna. Är det första gången kan det kännas ovant, så gå därför bara så långt som det känns tryggt för dig. Du kommer troligtvis att bli uttittad, men det är sällan av ondo, utan av nyfikenhet.

Du kan även välja ut en mindre restaurang där du ser att lokalbefolkningen äter. Lär av befolkningen, våga vara nyfiken och våga smaka nya saker. Äter befolkningen med pinnar eller med fingrarna, prova det du också! Våga fråga om hjälp om du behöver det. De flesta tycker om att visa och lära ut.

Att kliva upp just när solen går upp är, som jag tidigare nämnt i boken, väldigt spännande. Besök den lokala marknaden eller gå ner till stranden och se när fiskarna kommer in med nattens fångst. Var nyfiken, men träng dig inte på. Det är du som är på besök i deras land. Lär dig några ord eller fraser på det lokala språket. Det brukar vara väldigt populärt och ett bra sätt att komma i kontakt med befolkningen. Var inte orolig för det korrekta uttalet, det brukar ha mindre betydelse.

Boka en tuktuk eller taxi för några timmar eller för en dag. Föraren kommer att föreslå en rad olika turistattraktioner, allt från tempel till populära stränder, men strunta i dessa förslag. Be honom istället att köra ut på landsbygden och stanna i byar, vid skolor och vackra platser som ni passerar. Du kommer att bli förvånad över hur mycket spännande som händer en helt vanlig dag i en helt vanlig by.

 

Ur boken ”Kryddade resor – Sydostasien”  –  Coypright: Helén Sahlstrand