I dag ska vi laga kycklingcurry

I dag ska vi laga kycklingcurry!

-Today we are cooking Roast chicken curry. Säger den indiske kocken Anoop och ler. Han är kort och rund och så fort jag möter honom ler han stort. Jag har varit med honom i köket varje kväll den här veckan och det märks tydligt att han njuter av att få visa sina matlagnings-färdigheter.

Han har förberett alla ingredienser och de ligger upplagda och hackade i små plastskålar på bordet i det lilla köket.

-First you heat the oil. Han tänder gasspisen och stora lågor slår upp under wokpannan som han ställt på plattan. Han häller i rikligt med olja och sen åker ingredienserna ner en efter en. Först de torra kryddorna – en bit kanelstång, några gröna kardemummakapslar, några kryddnejlikor och en stjärnanis. Det fräser till när kryddorna landar i den heta oljan. De får puttra ett tag, sen är det vitlöken, ingefäran och currybladens tur, tre kryddor som i princip alltid finns med i maträtterna från södra Indien. Ytterligare ett par ingredienser åker ner i pannan och ljuvliga dofter börjar fylla köket. Anoop rör ständigt i pannan. Han är snabb i köket. Det märks att han har lång erfarenhet och älskar det han gör. Ytterligare lite kryddor åker i och slutligen lägger han även ner kycklingbitarna och sedan på med locket.

Kycklingcurry har kommit att bli en av mina stora favoriter, men tyvärr är det inte alltid så mycket kyckling, eller rättare sagt kycklingkött i grytorna. Här i Indien filear man nämligen inte kycklingen och fisken som skall användas i maten utan man hackar den i större bitar, vilket innebär att även alla ben följer med ner i maten. Så det är alltid lite pillrigt att få bort köttet från benbitarna när man väl ska äta. Varför de gör så vet jag inte, men jag skulle gissa att det är för enkelhetens skull och för att inte gå miste om någon ätbar del. Här är ju allt ätbart värdefullt, det märks inte minst på marknaden där varje liten del på djuret går att köpa, till och med buffelklövar har jag sett på en köttmarknad. L-Kryddsäckar

Kryddorna är det indiska kökets hemlighet och det är väl inte så konstigt i ett land där kryddorna växer vilt. I Kerala och i flera andra indiska delstater slingrar sig pepparrankorna uppför trädstammarna och kardemummaplantor och kanelträd växer på många ställen, främst i bergsområdet. Koriander, både bladen och fröna, är också en viktig ingrediens i den indiska maten, men växter normalt sett inte i Kerala. Det är verkligen en njutning att gå omkring på marknaderna och titta och lukta på alla kryddor som säljs i stora säckar, inte i små glasburkar som i våra affärer

Kycklingen har kokat färdigt och såsen har blivit sådär härligt krämig. Anoop har hunnit slänga ihop lite kokos- och kryddris också och är redo att servera mig min middag. Jag lägger ifrån mig anteckningsblock och sätter mig till bords. Maten dukas fram. Kycklingcurry, kokosris och papadumbröd och till efterrätt färsk solmogen ananas. Det är omöjligt att inte njuta!

Av:  Helén Sahlstrand,  Leg.dietist, författare och fotograf