Hur brukar du äta spagetti och köttfärssås?

SONY DSC

Hur brukar du äta spagetti och köttfärssås?

Hur kommer det sig att vi svenskar tycker att det är okey att äta hamburgare och pizza med händerna, men inte chili carne eller spagetti och köttfärssås?

På mina resor i Sri Lanka och Indien har det alltid varit en självklarhet att äta med fingrarna, för så gör man där. Många svenskar anser att det är ohygieniskt, men så är det inte. När man äter i Indien och Sri Lanka tar man som regel för sig en stor portion ris och sedan äter man det med ett antal smakrika grytor, ”currys”. Det är den högra handens fingrar man använder, den räknas som renast.

Jag frågade en restaurangägare i Sri Lanka varför man fortfarande åt med fingrarna när det finns sked. Svaret var enkelt: ”Maten blir godare och det är mer hygieniskt! Med fingrarna kan du blanda ihop curryrätterna och riset på ett sätt du aldrig kan göra med en sked, dessutom vet du var din hand har varit, men du vet inte var besticken har varit.”

I Sri Lanka lagade jag en gång middag åt två unga kvinnor från landsbygden. Jag hade bott hos dem ett tag och deras mamma hade bjudit på massor av underbar mat. Varje måltid tog flera timmar att laga och hon använde en mängd spännande kryddor. Jag däremot valde att bjuda på en enkel måltid – spagetti och köttfärssås, med enbart salt och peppar som krydda. Jag dukade bordet och la fram bestick. Men mina gäster var inte vana att äta med kniv och gaffel och de hade aldrig ätit något så konstigt som spagetti. Min enkla måltid gjorde succé, men att få pastan att stanna kvar på gaffeln var inte så lätt när man aldrig ätit med gaffel förut. De gjorde ett par tappra försök, sedan började de äta med fingrarna. På ett imponerande snidigt sätt snurrade de upp spagettin på fingrarna och sköt in den i munnen.

Nu vill jag inte uppmuntra till att äta spagetti och köttfärssås med fingrarna, men jag tycker att du ska prova att äta ris och någon gryta på det sättet om du inte provat. Det är en häftig upplevelse. Speciellt kladdigt är det inte heller, för du ska inte stoppa fingrarna in i munnen utan du skjuter liksom in maten i munnen med hjälp av tummen.

Är du intresserad av en tydligare beskrivning av hur man äter med fingrarna så titta in på min hemsida www.kryddaderesor.se där finns även ett par recept, från Indien och Sri Lanka, som lämpar sig perfekt att äta på detta sätt. Smaklig måltid och lycka till!

 

Helén Sahlstrand

Leg.dietist, författare och fotograf