Grön böncurry från Sri Lanka

Grön böncurry från Sri Lanka

Till 4-5 portioner behöver du:

450g gröna bönor (typ haricots verts)

2 msk olja

1 röd lök

½ – 1 grön chili

3 klyftor vitlök

1 msk finriven ingefära

2 tsk malen koriander

½ tsk spiskummin

½ tsk kardemumma

½ tsk kanel

1 tsk gurkmeja

½ – 1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 dl kokosmjölk

ev. några doppar saft från lime

 

Gör så här:

Skala och hacka löken i små bitar. Skär bönorna på mitten. Skala och riv ingefäran.

Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs löken tillsammans med de torra kryddorna, tills att löken blivit lite mjuk. Tillsätt pressad vitlök, ingefära, salt, svartpeppar och chili hackad i bitar. Kärna ur chilin om du vill ha en mildare curry.

Lägg i de gröna bönorna och tillsätt kokosmjölken. Låt sjuda på svag värme tills bönorna är mjuka och curryn kokat ihop.

Smaka av med salt, peppar och lite limejuice.

Servera med ris och gärna tillsammans med en köttcurry.