Ett möte… men två olika tidpunkter i livet

Ett möte…men två olika tidpunkter i livet

Bild Krönika 8, Palm, skugga - 72dpi

Det var i mitten av januari i år, på min resa i Indien, som jag mötte henne. Min sambo och jag hade hittat ett litet pensionat, omgivet av kokosnötspalmer, vid en öde strand i norra Kerala. Och just till det pensionatet hade även ett gammalt par från England hittat, eller snarare återvänt. De hade varit där förut, för många år sedan och var nu ute på en långresa för att återse ett par favoritplatser.

Det var en mycket varm dag. Vi föredrog skuggan, både kvinnan och jag. Vi satt med varsin kopp te under en palm. Hon, 86 år gammal, och troligtvis ute på sin allra sista utlandsresa. Jag, just fyllda 33 år och gravid med mitt första barn. Hon, trött på grund av ålder och krämpor. Jag, trött på grund av graviditetshormoner och andra omställningar i kroppen.

Hon såg på mig och log vänligt när jag var illamående och hade svårt att äta den kryddstarka maten som serverades. Det var precis som hon tänkte ”Jag vet hur det är, men det var länge sen nu”.

Det gamla paret var mycket beresta och hade levt ett äventyrligt liv. Mannen berättade hur de på 60-talet vandrade över gränsen mellan Vietnam och Kambodja. Då fanns det inga vägar utan bara stigar och länderna var helt oexploaterade. Sen hade de vandrat i Himalaya, rest i Afrika och i Syd- och Centralamerika. Mannens ögon lyste när han berättade.

Kvinnan var mycket liten och skör, som om hon kunde gå sönder när som helst. Hennes hjärta var svagt och hon kunde endast gå kortare promenader med käpp, på eftermiddagen när solen inte var så stark. Resten av dagarna satt hon i skuggan under palmen och läste. Mannen var något piggare, men satt även han ofta i skuggan tillsammans med sin fru.

Möten är fascinerande! Jag har träffat många spännande människor på mina resor. Många gånger har det varit korta möten och många gånger har vi inte heller kunnat prata med varandra, på grund av våra olika språk. Men det är ofta inte orden som är viktigast i ett möte. Jag har ofta tänkt på mötet med det gamla paret från England. Det berörde mig mycket. Vi hade mycket gemensamt. Våra resor och intresset för olika kulturer, mat och upplevelser, men vi möttes vid helt olika tidpunkter i livet. Deras liv skulle snart vara slut, medan det lilla livet i min mage just hade börjat och jag stod inför allt som det lilla nya livet för med sig.

 

Text och foto: Helén Sahlstrand   Leg.dietist, författare och fotograf