En gammal sko med ögon

En gammal sko med målade ögon

Krönika-7---Cykel-vid-turkos-vägg---web

Jag har träffat många handlingskraftiga kvinnor på mina resor. I ett skjul vid vägkanten i en kambodjansk by träffade jag några kvinnor som sydde tuffa väskor och ryggsäckar av gamla cementpåsar. Några år tidigare hade de startat en liten verksamhet som inte gav någon direkt inkomst men idag försörjer de både sig själva och sina familjer genom att sy och sälja dessa väskor. Flera av dessa företagsamma kvinnor arbetar med att återvinna gamla saker, något jag finner extra fascinerande och kreativt.

Loppis har länge varit starkt förknippat med svensk sommar för mig. Att åka ut på loppisrundor och sedan ta en fika på ett mysigt sommarcafé är något som jag och många med mig, verkligen uppskattar. Att sedan hitta nya användningsområden till olika gamla prylar känns alltid lika bra. Jag upplever att återbruk av olika slag har fått ett uppsving på senare år. Gamla tallrikar och koppar görs till snygga kakfat eller ljuslyktor, korgar och plåtburkar får bli krukor till någon blomma på farstutrappen och en gammal klänning sys om till ett förkläde. Lite ny färg kan förvandla vilken sliten gammal möbel som helst till något snyggt och användbart!

I många av de länder jag besökt är återbruk en viktig del av försörjningen. Jag har sett hur innerslangar från cyklar och bildäck blir plånböcker och flätade armband och hur färgade petflaskor blir till enkla lampskärmar. Sen har vi förstås kokosnöten som förutom till matlagning användas till en uppsjö olika saker som köksredskap, stickig madrassfyllning och golvpolish. I en by i norra Laos hade en gammal sko fått målade ögon och vips var det ett djur som barnen glatt lekte med. I dessa länder är det inte det som kostar mest som uppskattas bäst.

Här i Sverige har vi numera det så bra att vi ofta inte behöver ägna oss åt återbruk, om vi inte själva tycker det är roligt. Här kan de flesta köpa nytt.

Visst är konsumtion viktigt för att driva samhället framåt, men jag tror samtidigt att vi måste bli bättre på återbruk och på att återanvända gamla saker. Samhället kommer så småningom att svämma över av prylar om vi fortsätter som vi gör. Sen är det ju oerhört billigt och roligt att vara kreativ, att piffa till och kanske skapa något nytt av det som en gång användes till något helt annat. Så sväng in på en gårdsloppis och släpp fram kreativiteten i sommar!

Av: Helén Sahlstrand   Leg.dietist, författare och fotograf

www.kryddaderesor.se