En dag i Indien

En dag i Indien

Trafiken tystnar aldrig i de indiska städerna. Staden Kannur i norra Kerala är inget undantag. Trafiken är intensiv och högljudd. Bilar, bussar, trehjuliga rickshaws och motorcyklar trängs på gatorna. Det är dessutom ett konstant tutande från alla håll. Här i Indien så tutar man nämligen om någon eller något är i vägen, om man ska svänga, köra runt ett krön, köra om eller om man bara vill tala om att här kommer jag. Gatorna är smala och det är mycket folk. Luften är tjock av avgaser och jag får gång på gång ta upp min lilla sjal och andas genom den.

Inne på en tvärgata är det marknad. Här inne är det lite lugnare och trafiken hörs inte lika mycket. Frukt, grönsaker, ris, kryddor, torkad fisk och hushållsredskap ligger i prydliga högar. Dofterna och intrycken är många. En man kommer dragandes på en träkärra full av bananstockar och kvinnor i färgglada saris kommer gående med kassar med grönsaker och kryddor.

Jag behöver en del kryddor för att kunna laga både indisk och lankesisk mat när jag kommer hem, så jag stannar till vid en man som säljer kryddor. Många av kryddorna går även att hitta i Sverige men här är de så mycket billigare. Ett halvt kilo korianderfrö, 200 g svart senapsfrö, 200 g torkad röd chili, en näve torkad gurkmejarot och ett par stora kvistar med färska curryblad. Mannen väger och paketerar åt mig. Sedan räknar han ihop summan jag ska betala, 110 rupies, knappt 12 svenska kronor! Det är ingen tvekan om att det är här på den lokala marknaden som man ska köpa kryddor.

Efter ett par intensiva timmar i Kannur, med marknadsbesök och besök i tempel så är jag och Daniel tillbaka till vårt homestay intill den i princip öde stranden. Efter en kort promenad och ett svalkande bad i Arabiska havet, har vi blivit riktigt hungriga. Vi sätter oss till bords och lyssnar på vågorna som slår mot stranden samtidigt som middagen dukas fram. Ris, grillad tonfisk, linscurry, bläckfiskcurry och en curry med gröna ärter och till efterrätt färsk frukt som vanligt. Tycker man om ”Rice and curry” behöver man inte vara hungrig speciellt länge här, för det dukas alltid upp mat i överflöd…

 SONY DSC