Dahlcurry – gryta med röda linser

Dahlcurry – gryta med röda linser

 4 portioner

Dahlcurry är en av de vanligaste curryrätterna i både Sri Lanka och Indien. Det är en gryta gjord på bland annat röda linser. Dahlcurry serveras många gånger både till frukost, lunch och middag. Servera gärna dahlcurry tillsammans med en fisk- eller köttcurry eller med ett par andra vegetariska curryrätter. Den är också mycket god tillsammans med grillad fisk.

Du behöver: 

250 g röda linser

1 msk olja

½ rödlök

2 vitlöksklyftor

1 grön chili

½ tsk kanel

1 tsk spiskummin

½ tsk gurkmeja

2 tsk svarta senapsfrön

2 dl vatten

1 tsk salt

2 – 3 dl kokosmjölk

 

Gör så här:

Skölj linserna och rensa bort eventuellt skräp.

Finhacka den röda lök och vitlöken. Kärna ur chilin om du inte tycker om stark mat, behåll fröna om du vill ha mer styrka. Hacka chilin i mindre bitar. Mät upp övriga ingredienser.

Hetta upp olja i en gryta och fräs lök och vitlök tillsammans med spiskummin och chili under omrörning, i några minuter utan att de tar färg.

Vänd ner de röda linserna och tillsätt vatten, tillsätt gurkmeja, senapsfrö och kanel. Koka i 5-8 minuter.

Tillsätt kokosmjölken och koka i ytterligare 5min. Var noga med att inte koka curryn för länge. Linserna blir då grötiga och får en tråkig färg. Servera direkt.