Buffelmjöl för vit hud och manliga män i kjol

Buffelmjöl för vit hud och manliga män i kjol

Vårsolen lyser in genom fönstret och nya vårtecken visar sig för varje vecka. Vi smyger oss närmare sommaren och allt härligt den har att erbjuda. Men många känner också en enorm stress inför sommaren och ”beach 2014”. Tidningarna skriver som aldrig förr om bantning och många tränar extra hårt under årets första månader i hopp om att den ”perfekta” kroppen ska infinna sig lämpligt till sommaren.

Det här med ideal och hur det skiljer sig runt om i världen är intressant. Likaså vad som anses vara manligt respektive kvinnligt. Här i Sverige är det många som tycker att män ska ha mycket muskler, medan kvinnor gärna får vara slanka. I Ghana och många andra afrikanska länder ska en ”riktig” kvinna istället ha en rejäl rumpa. I många asiatiska länder är de flesta män relativt korta och spinkiga. Jag har svårt att tro att mycket muskler är det främsta idealet hos dem.

I Vietnam nöp kvinnorna mig i armen och lovordade min bleka hud. Själva byltade de på sig massor av kläder för att huden inte skulle få färg över huvud taget. Vithetskräm finns att köpa i varenda supermarket i Asien och jag har även hört dem som smörjer in sig med buffelmjölk i tron att det skall göra huden vitare. I Sverige gör många allt de kan för att bli brunare.På-väg-ut-i-arbete,-300dpi

Hur är det med kläder då? Kan män vara manliga i kjol? Enligt indierna kan de det. Där klär sig många män i den traditionella kjollika sarongen och till det har man skjorta. Kvinnor klär sig främst i färgglada saris eller i salwars. På Sri Lankas landbygd går kvinnor ofta i långkjol och gulliga blusar med puffärm, spets och med söta mönster som nallebjörnar och rosetter. Långt hår har nästan alla kvinnor i både Indien och Sri Lanka. Benen rakar de inte.

Något jag reflekterat över när jag rest är mäns mustascher. Jag tror närmare 95 % av alla asiatiska män jag sett har haft mustasch, fjuniga eller burriga spelar ingen roll. Kanske är det inte muskler, utan just mustasch, som är symbolen för manlighet i stora delar av Asien.

Vem bestämmer egentligen våra ideal? Tänkt om man över en natt kunde ändra det svenska ”perfekta” idealet. Då skulle kanske det mest manliga som fanns här vara späda män med burrig mustasch och kjol och det kvinnligaste vore kvinnor med håriga ben och rejäl rumpa, klädda i gulliga blusar. Vore inte det ett bra ideal i sommar?

Av:  Helén SahlstrandLeg.dietist, författare och fotograf