Alla ler på samma språk!

Alla ler på samma språk!

Den första riktiga snön kom i förrgår. Inte speciellt mycket, men tillräckligt för att göra marken vit. Trots att det i stan varit julpyntat i flera veckor blir jag alltid lika förvånad när jag inser att det nu är jul igen. Jag älskar julen och den mysiga tiden runt om, men jag tycker att det är väldigt tråkigt att det under julen är så stort fokus på dyra presenter och annat överflöd. Troligtvis blir det säljrekord för handlarna i år igen, vilket så klart är bra för dem, med det finns ju så mycket annat som är viktigt.

När jag bodde några månader i en by i Sri Lanka fascinerades jag över hur oerhört viktig familjen och övriga SONY DSCsläkten var, där var det knappast dyra presenter som betydde mest. Mor- och farföräldrar, morbröder och fastrar – alla bodde de nära varandra för att kunna hjälpas åt samt dela både glädje och sorg. Kanske är det så att i samhällen där man har det mindre gott ställt, blir man bättre på att ta hand om varandra? Vi har mycket att lära av andra kulturer, vikten av att finnas för varandra är bara en av dessa saker.

Snart har det åter gått ett helt år. Det känns vemodigt men samtidigt är det spännande att se vad det nya året för med sig. Under året som gått har jag varje månad skrivit krönikor  i Sollefteåbladet, krönikor som jag sedan publicerat här på hemsidan. Krönikorna började med nyår i Indien och sedan har ni bland annat fått följa med mig på en bussresa i Ghana, på middag i Sri Lanka och till Vietnam där kvinnorna använder buffelmjölk för att huden skall hållas vit. Jag har skrivit om människor, upplevelser och mat. Jag hoppas att ni har uppskattat mina krönikor, för det har varit väldigt roligt att skriva dem.

Jag har besökt många länder och träffat många intressanta människor.  Mina resor har lärt mig mycket och bland annat fått mig att uppskatta annat än bara materiella ting. Det är många gånger som jag på grund av språket, inte kunnat prata med den inhemska befolkningen, men det mesta går att lösa med att peka, visa och le. Ett leende betyder så mycket! Det kostar ingenting att le, men det kan lysa upp en persons tillvaro länge.

Kanske är det lättare sagt än gjort, men försök att tänka på att det finns viktigare saker än bara presenter och ett överflöd av godsaker i jul. Snåla däremot inte med omtanke, leenden och skratt, för trots allt ler vi ju alla på samma språk oavsett ålder, religion eller kultur.

God Jul och Gott Nytt År till Er alla!

TEXT och FOTO: Helén Sahlstrand  Leg.dietist, författare och fotograf