Flickor till salu…

Flickor till salu…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vid bardisken sitter en vit, medelålders man och bredvid honom en mycket ung thailändsk kvinna. Han sitter nära, så nära att hon borde känna hans andedräkt. Hans ena hand ligger högt uppe på hennes lår, innanför den korta kjolen. Han kysser henne i nacken. Hon fnissar blygt. Hans hand glider längre in under kjolen… Klockan är strax före 23, en vanlig onsdagskväll. På trottoaren utanför baren väntar åtta andra unga tjejer, på att någon man ska välja just dem i kväll.

Under oktober månad är det extra stort fokus på att samla in pengar till ”Världens Barn”. Jag har mött många av världens barn på mina resor. Jag har upplevt platser och träffat personer som berört mig oerhört mycket. En av dessa platser är en girlbar i norra Thailand – en bar dit främst västerländska män kommer för att ”köpa” unga thailändska kvinnor.

Jag gick till baren för att jag ville se det med egna ögon. Jag ville se hur de ser ut, männen som tycker att det är helt normalt att utnyttja unga kvinnor. Vissa bara för några minuter, andra för ett par timmar eller en vecka. Varje år reser miljontals europeiska, australienska och amerikanska män till Asien för att köpa sex. Thailand, ”paradislandet”, enligt många, är det land i Asien som är värst drabbat av barnprostitution. Thailand har omkring en miljon prostituerade, ungefär 80 % av dem är under 18 år.

Många av männen, som köper sex på sin resa i Asien, skulle aldrig kunna tänka sig att köpa sex i sitt hemland. Vissa tycker till och med att de gör en god gärning och hjälper de fattiga flickorna. Men hur det kan vara en god gärning att kränka en ung människa så djupt? Många gånger får inte ens flickorna pengarna, utan dessa går direkt till hallicken.

Det är lätt att tro att det är väldigt speciella män som kommer till en girlbar, men det är vanliga män i alla åldrar. Jag skulle lika gärna kunnat möta dem i mataffären hemma. Det var smala och tjocka män, män i kostym och män i shorts. Samtliga män hade minst en söt thailändska som sällskap. Det förhandlades om priser och prutades. Några män gjorde ”high five” och sa: ”POWER!” och makt är verkligen vad de här männen har över dessa stackars kvinnor.

Arg och äcklad lämnade jag baren!  Fattigdom är den främsta orsaken till att barnprostitutionen är så utbredd. ”Världens barn” jobbar bl.a. med att förhindra att barnen hamnar på gatan och de ger dem som hamnat sett en möjlighet till ett bättre liv. Stöd Världens barn! Jag har själv sett att några kronor verkligen gör stor skillnad…

 

Text och foto: Helén Sahlstrand   Leg.dietist, författare och fotograf